Å vokse fra hverandre

Uke 19:
 

Denne ukas “ukas ord” er fra en monolog i Desperate housewives/Frustrerte fruer (sesong 7, episode 23);
 

når venner bor borte fra hverandre, kan de også vokse fra hverandre.

 

Jeg nikket gjenkjennende, da jeg hørte Susan si dette. Det er sant, mennesker kan vokse i ulike retninger på grunn av avstand. Uttrykket “ute av syne, ute av sinn”, er til for en grunn. Det er lett å miste kontakten med noen, når man ikke har sammenflettede hverdager. Når vi bare snakker med venner i ny og ne, er det kun tid for store, åpne spørsmål, slik som “hvordan er det med deg?”, “gjort noe morsomt i det siste?” og “hva skal du gjøre denne sommeren?”

 
Det er ikke noe galt med disse temaene, men med liten tid for hånden, får vi ikke kommet helt innpå hverandre. Det kan til og med føles merkelig å snakke sammen, i begynnelsen, mens man er veldig høflige og for usikre til å spøke med den andre. Og man må lese den andre personen, som en bok man bare har tid til å lese et par kapitler i, og man må gjette seg frem til hvordan historien fortsetter.

 

Med en geografisk avstand mellom seg, må man planlegge kontakten mer. Man møter ikke på hverandre i butikken, men begge må sette seg ned med enten telefon eller data, for å få kontakt. Med mindre man bruker et webkamera, er det vanskelig å vite om den andre bruker ironi, smilere eller er overrasket, da man kun har hørselen å lene seg på. Når man møter noen ansikt til ansikt, har man jo alle de andre sansene til å hjelpe en også.

 

Når man bor på ulike plasser, er man ikke i den samme sosiale kretsen, så man har mindre til felles. Det finnes også mange andre faktorer som kan gjøre et vennskap vanskelig å holde, men man kan også snu situasjonen og se avstanden og ulikhetene som en fordel.

 

Hvis vi opplever ulike ting i livene våre, har vi mer å snakke om og -lære av hverandre. Når man ser hverandre sjelden, får man tid til å føle et savn, og man kan da nesten ikke vente med å se hverandre, dele en klem, -et smil og -en samtale, samt at man gjør det meste ut av hvert minutt man får tilbringe sammen. Toppen av kransekaka er at man har en god grunn til å skulle dra på ferie og besøke hverandre.

 

En venn og jeg vokste fra hverandre, for noen år siden. Vi var begge uerfarne med avstandsvennskap, og vi la ikke ned stor nok innsats for å veie opp for alle milene som var imellom oss. Fra å ha sett hverandre hver dag på skolen, hadde vi da bare noen få timer sammen i feriene, og det var ikke nok for oss. Tiden gikk, og vi hadde mistet kontakten og gikk hvert til vårt. Det var trist å miste en venn på den måten.

 

Heldigvis, førte tiden (og modning) til at vi vokste nærmere igjen, til tross for at den geografiske avstanden var den samme. Vi fant tilbake til vårt gode vennskap og det utviklet seg til og med til et fantastisk et! Nå snakker vi sammen på en jevnlig basis, og jeg snakker oftere med henne enn med de vennene som bor i samme by som meg.
 
Jeg vet hvilken farge hun har på neglelakken, -hva hun kjøpte på IKEA i forrige uke, -at hun hopper over frokosten, -hvilke TV-serier hun har oppdatert seg på og -hvilken musikal hun nylig så, etc. Når vi snakker sammen, fortsetter vi der vi slapp, og vi slipper da mange merklige øyeblikk. Livet mitt ville simpelthen vært fattigere uten henne! <3

 

Hvis du har en venn som alltid ler av spøkene dine, lytter når du har mye på hjertet, sender deg søte e-poster, alltid ser- og får frem det beste i deg og generelt sett heier på deg, så ikke slipp vedkommende ut av livet ditt! Finn tiden som trengs for å bevare et sunt vennskap, som er givende for begge parter.

 

Selv om mennesker kan vokse fra hverandre, kan man også vokse nærmere hverandre igjen. Men alt som skal vokse og gro, trenger en god dose med kjærlighet og omsorg, så snakk, lytt og bry deg.

 
English version.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Å vokse fra hverandre

    1. Så hyggelig å høre at jeg inspirerer deg, Ruttetutt! 😉 Du får ta saken fatt i morgen! Jeg har et par som trenger en mail, jeg også. 🙂 Det er sant det du sier der! Hvis grunnmuren er lagt, og byggverket reist og malt, så trenger man ikke å vedlikeholde så ofte. Men hvis kun grunnmuren er på plass, kan det bli temmelig vått og kaldt, uten vedlikehold og påbygg! 😉
      Klem til deg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of new comments via email. You can also subscribe without having to leave a comment.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.