Det er morsomt med nye kjøkkenredskaper – inspirert av Masterchef!

 

Jeg er veldig glad i serien Masterchef Australia, og jeg blir superinspirert av å se på all den lekre maten som de lager der! Så for å kunne prøve ut noen av oppskriftene, fullt ut, har jeg gått til innkjøp av følgende kjøkkenutstyr:
 


En stor hulløse (£4.75) er noe jeg har sett etter i flere butikker, men jeg har ikke funnet en passende en. Denne er på 15,5 cm i diameter, og den har et skaft på 27 cm. Metallet på øsen, gjør at den kan brukes til å ta opp mat av frityr. Øsen kan også brukes til å ta opp kokte grønnsaker, fra en kjele, for eksempel.

 
En bambus steamer/damper (£10.75), slik som denne, er noe de bruker, titt og ofte, på MasterChef. Ettersom det ikke er langt fra Australia til Asia (alt er relativt), lager de mye asiatiskinspirert mat der. En slik steamer er imidlertid ikke den mest vanlige kjøkkeninnretningen i etniske nordmenns hjem, og selv har jeg aldri brukt en. Jeg elsker imidlertid å prøve ut nye ting, så jeg måtte bare kjøpe denne, etter å ha sett på all maten som kan lages i den; alt fra fisk og kjøtt, til grønnsaker og desserter. Denne steameren er på 20 cm i diamateren, og den består av 3 deler, noe som vil si at mat kan dampes i to etasjer, samtidig. Å dampe mat, gjør så flere næringsstoffer holdes intakt. Tenk bare på all næringen som siver ut i kokevannet, når man koker grønnsaker, som man heller ut i vasken!
 
Når man skal dampe mat i denne, kan man fylle litt vann (1-2 kopper) i bunnen av en wokpanne, og sette bambussteameren oppi panna. Denne vil ikke være i direkte kontakt med vannet, men damp vil komme opp i den, slik at maten blir varmebehandlet. Hvis du skal dampe fisk eller kjøtt, er det lurt å smøre steameren inn med litt matolje, så råvarene ikke setter seg fast i bambusen. Andre måter å forhindre klistring på, er å dampe maten på Steamer Liners (20 ark à 24 cm. diameter (£1.99)), bananblad eller salatblad.
 
Tips:
– Husk å etterfylle panna med vann, så den ikke blir tom og slutter å gi fra seg damp, så steameren ikke brenner seg i bunnen.
– Vanndamp er varmt, så vær forsiktig ved åpning av steameren!
– Ikke vask den i oppvaskmaskin, ei heller la den ligge i vann, da den suger til seg mye av væsken. Vask den med en svamp, som er dynket i såpevann, skyll av og la den lufttørke, før den settes på plass.
– Bruk kreativitet og lag helt nye matretter, for å utvide horisonten din.
 

 
Og så kjøpte jeg en Julienne skreller (£2.95). Er det én form for oppkutting de ofte gjør i Masterchef, så er det Julienne! Den måten å kutte opp mat på, vil si at man kutter i tynne, avlange staver – i samme tykkelse og lengde. Denne skrelleren gjør jobben litt enklere enn om man skulle kuttet alt med kniv, men den gir trolig litt tynnere staver, enn om man hadde kuttet dem med kniv. Jeg tenker å bruke den på gulrøtter, agurk, kålrot og squash etc., for å få litt variasjon til bruk i salater m.m.
 
Viljen min til å være i aktivitet, som å prøve meg frem på kjøkkenet, er ofte disproporsjonal med energinivået mitt, så jeg har ikke fått prøvd disse redskapene ennå. Når jeg kommer så langt, blir det ny(e) bloggpost(er) om erfaringene jeg gjør meg.
 
Bruker du bambussteamer i din matlaging? Del gjerne erfaringene dine her, i så fall!
 
(Bildene er lånt fra Amazon.co.uk.)
(Annonse.)
 

 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of new comments via email. You can also subscribe without having to leave a comment.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.