En god livsstil er smittsom

Uke 17:

 

Dr. Mehmet Oz hevder i en episode av TV-serien sin, The Doctor Oz show, at “living well is contagious” / “en god livsstil er smittsom”. Når jeg hører ordet ‘smittsom’, tenker jeg på datavirus og sykdommer av alle slag; vanlig influensa, H1N1-viruset, HIV, XMRV, katarr, klamydia og meslinger. Det er et negativt ladet ord. Når vi blir smittet med en sykdom av noen, er ofte fokuset vårt på “han/hun smittet meg med..”, fremfor “jeg har blitt smittet med..”. På den måten passifiserer man seg selv, og fjerner seg fra venstresiden av likningen.

 

Jeg er en fan av å snu negative situasjoner til noe positivt, så jeg synes at doktorens synspunkt er spennende. Så, hva annet enn sykdommer kan vi bli smittet med?

 

‘En god livsstil’ kan bety så mangt. Hvis noen smiler til deg, begynner du kanskje å smile selv. Når du ser på sport på TV, føler du kanskje en lyst til å gå ut og løpe, sykle eller spille fotball. Når du snakker med en venn, som er vegetarianer, kan du få veldig lyst på sunn mat. Når noen du kjenner slutter å røyke eller -drikke alkohol, får du kanskje lyst til å redusere ditt eget forbruk av dette. Når du er på besøk i et rent og ryddig hus, får du kanskje lyst til å ordne opp i ditt eget hjem. Og når noen følger sin livslange drøm om å reise jorda rundt, tar du deg kanskje i å søke etter dine egne drømmedestinasjoner, på nettet.

Hvis man gjør noen av disse gode handlingene, etter å ha blitt inspirert av noen andre, sier man sjelden at “Jeg har ikke røyka på 40 dager, fordi jeg ble smittet av min venns røykfrie livsstil”, eller “Se, så smal midjen min har blitt! Jeg hadde ikke klart det uten å ha blitt smittet av den sporty vennen min.” Nei, man sier “Jeg har ikke røyka på 40 dager. Er du ikke stolt av meg?” og “Se, så smal midjen min har blitt! Jeg har virkelig jobbet hardt for det da!” Når noe går galt, er det lett å skylle på andre mennesker, men når noe går bra, utbetaler man all lønnen for strevet, til seg selv.

 

Hvis en god livsstil er så smittsom som Dr. Oz sier, så synes jeg at vi burde dele lønn, heder og ære med dem som inspirerte oss til å gjøre de gode valgene. På den måten, vil de også få en god følelse og en tredjepart kan bli smittet av begge to. Så del dine gode vaner og -handlemåter med dem som står deg nær, men også med fremmede mennesker, og glem ikke å takke dem som drar deg i riktig retning.

 

Spørsmålet er om det finnes en vaksine for grinebitere, som ikke er interesserte i å bli smittet av denne ‘bakterien’. En får da ikke håpe det!

 

Fear less, hope more, eat less, chew more, whine less, breathe more, talk less, say more, hate less, love more, and good things will be yours.

~ Svensk ordtak.

 

English version.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of new comments via email. You can also subscribe without having to leave a comment.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.