Filmanbefaling; Once

For noen uker siden, var jeg på et kjøperaid hos play.com, hvor jeg fant flere DVDer jeg hadde hatt lyst på, på tilbud, og så gjorde jeg et par impulskjøp også. Blant sist nevnte gruppe, er filmen Once (ekstern lenke). Det er en Irsk “hverdagsmusikal” fra 2007, som mottok prisen for beste utenlandske film, i Independant Spirit Award i 2007, -en Oscar pris for “Best original song” og hele albumet ble nominert til en Grammy pris. Jeg fant kun ut om filmens nominasjoner og priser, etter at jeg hadde sett den ferdig. Så da jeg satte den på, hadde jeg ikke så høye forventninger til den, men jeg holdt et åpent sinn.

 

Filmen handler om to musikere, som har andre jobber ved siden av, for å ha nok penger til å leve av. De ønsker å være heltidsmusikere, så de øver sammen, for å bli bedre – for på sikt å kunne spille inn en plate. Handlingen dreier seg om mellommenneskelige relasjoner, som i all hovedsak uttrykkes gjennom musikk.

 

 

Scenene i filmen er veldig ærlige og også tidvis -såre. Dette, sett i sammenheng med måten den filmes på, gir et inntrykk av å være en dokumentar. Det er ingen spesialeffekter og hovedpersonene har sin skuespillerdebut i denne filmen. Det at handlingen er “nede på bakken” og så ektefølt, gjorde at filmen “rørte” meg, og jeg er veldig glad for at jeg kom over den.

 

Jeg liker filmmusikken veldig godt, og jo flere ganger jeg hører på sangene, jo mer liker jeg dem. Hør for eksempel på Lies og Falling slowly, sunget- og spilt av Glen Hansard og Markéta Irglová.

 

Lies; httpa://www.youtube.com/watch?v=cC22_jDLfXk

 

Falling slowly; httpa://www.youtube.com/watch?v=xem6DoA52Uo&feature=related

 

Denne filmen rørte borti min kreative nerve, noe som alltid er positivt å oppleve. Det første jeg gjorde da filmen var ferdig, var å sjekke om filmmusikken var å få på CD, (ekstern lenke.) noe den var, til den nette pris av £4.99 (ca. 45 kr.).  Så nå har jeg ikke bare sangene på hjernen, men -også i musikkbiblioteket mitt! 🙂 Det neste jeg gjorde, var å sette meg ned og skrive. Jeg fikk mange idéer i sving, takket være de 85 minuttene jeg brukte på filmen (sett bort fra den tiden jeg brukte på tilleggsmaterialet til filmen.)

 

Hvis du vil se en ikke-mainstream film, full av behagelig musikk og -inspirasjon, så kjøp denne filmen som kun koster £2.99 (ca. 27 kr.) på play.com (ekstern lenke.)  Filmen derifra har kun engelske tekster, så du bør være ok i språket for å få fullt utbytte av den.

 

Har du sett- eller ønsker du å se denne filmen?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of new comments via email. You can also subscribe without having to leave a comment.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.