Ikke benekt at du elsker “plausible deniability”

Uke 16:

 

Ukas ord er «plausible deniability».

 

Jeg kom over dette uttrykket i en episode av Gossip Girl, hvor to stykker som “egentlig” ikke er venner, skal til en galleriutstilling. De liker å være sammen, men de vil ikke innrømme det overfor andre, da de alltid har sett ned på hverandre, forut for dette nye vennskapet. De skal ankomme med 15 minutters mellomrom, for å kunne si at de bare har møtt på hverandre der, og ikke kommet sammen, hvis «feil» personer ser dem sammen.

 

Man kan oversette dette uttrykket til «sannsynlig benektning», på norsk. Når man skal gjøre noe som man egentlig vil holde skjult for andre, kan man komme opp med forklaringer som gjør at man kan benekte sannheten. Tenk deg at du er på slankekur og at du står opp om natten, for å spise påskegodteri, og så kommer det noen som «fersker» deg. Da kan du påberope deg «plausible deniability».

 

Du kan leke helt forvirret og ikke svare når du blir snakket til, og så plutselig «våkne», og si at «gikk jeg i søvne igjen?» Dette kan gjøre så du lurer vedkommende, men du lurer ikke deg selv.

 

Det første bildet jeg kom på, som passer til dette uttrykket, er et gammelt bilde av meg, hvor jeg sitter bak juletreet og ser ut som jeg er tatt på “fersken”. “Jeg klemmer ikke på pakkene, jeg bare mistet kjærligheten min bak treet. Fant den!” Ville du ha trodd på meg? 🙂

 

Les mer om uttrykket på Urban Dictionary eller Wikipedia, for eksempel.

 

English version.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of new comments via email. You can also subscribe without having to leave a comment.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.