Jeg ønsker “pax in terra” – angående terroren i Oslo, 22. juli 2011

Uke 29:

 

Ord blir fattige, på en dag som denne. Den store tragedien som skjedde i Oslo i går, har ført til en landesorg. Det er imidlertid ikke bare nordmenn som er påvirket- eller sjokkert av terrorhandlingene som skjedde. Dette påvirker hele verden. Når noe så vanvittig som dette, kan skje i lille og trygge Norge, så må nok andre land også tenke- og være redde for at dette kan skje hos dem.
 
For øyeblikket, er dødstallet for begge åstedene, oppe i 92 personer. I tillegg er det tusenvis av andre som fysisk og/eller psykisk, direkte eller indirekte, er skadet av hendelsene. De opplevelsene som disse menneskene har vært- og er igjennom nå, vil merke dem for livet.
 
De berørte geografiske områdene i Oslo sentrum og på Utøya, ser ut som krigsrammede områder. Det er helt vanvittig at de bildene og videoene er fra kun noen få mil fra her jeg bor! Noe som gjør dette enda mer uforståelig, er at han som foreløpig er siktet for terrorhandlingene, er etnisk norsk. Man forventer ikke angrep fra en av våre landsmenn, da vi ikke har noen erfaring med borgerkrig her i Norge. Man kan bli paranoid av mye mindre!
 

For ikke å la denne mannen, eller eventuelt andre ansvarlige personer, forandre det norske folk til det mer negative, kyniske eller fiendtlige, velger jeg å fortsette å tro på det gode i menneskeheten. Man ser ofte i katastrofer, at folk samles, er gode mot hverandre, viser omsorg og empati og gjerne vil hjelpe de rammede. Det er viktig å tenke på at disse gode menneskene, utgjør flertallet i verden. Jeg fortsetter derfor med å håpe på en fredeligere verden. Ukens ord er således av det positive slaget; det latinske uttrykket pax in terra.
 
Pax betyr, i denne sammenhengen, fred eller kyss av fred. In står for ordet og terra er det samme som jorden. Setter man disse ordene sammen, betyr de fred på jorden. Og er det noe jeg ønsker, så er det nettopp det; fred på jorden!
 
English version.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of new comments via email. You can also subscribe without having to leave a comment.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.